Επιδοτήσεις, Ηλιακός θερμοσίφωνας

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Η επιδότηση

Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων. Το αρχικό ποσό χρηματοδότησης από το RepowerEU, ύψους 60 εκατ. ευρώ έχει πλέον πολλαπλασιαστεί συγκριτικά με το αρχικό budget, αγγίζοντας πλέον τα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος είναι ότι κρίθηκε αναγκαίο η δυνατότητα αξιοποίησης της ηλιοθερμίας να μπορεί να καλύψει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί μια οικονομική και αποδοτική λύση για ζεστό νερό και με το πρόγραμμα επιδότησης γίνεται πιο ελκυστική η αγορά του.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «ενεργοποιηθεί» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με την έναρξη τότε της υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί για αυτό τον σκοπό.

Εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια

Οι δικαιούχοι θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: νοικοκυριά που θα αξιοποιήσουν την επιδότηση για να εγκαταστήσουν ηλιακό θερμοσίφωνα για πρώτη φορά και νοικοκυριά που θέλουν να αντικαταστήσουν το παλιό μοντέλο που διαθέτουν ήδη.

Όσον αφορά την επιλογή των δικαιούχων, το πλέον πιθανό σενάριο είναι να ακολουθηθεί η λογική του «Αλλάζω Συσκευή», δηλαδή την εφαρμογή ενός συνδυασμού εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων. Οι ωφελούμενοι θα προκύψουν με βάση τη μοριοδότηση που θα συγκεντρώσουν οι ενδιαφερόμενοι, από την οποία θα καταρτισθεί και λίστα επιλαχόντων.

Περίπου μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι άλλες παράμετροι του προγράμματος, ώστε να προδημοσιευθεί ο Οδηγός και έτσι να δοθεί χρόνος στους καταναλωτές να προετοιμαστούν για την υποβολή της αίτησης. Μία από τις παραμέτρους που θα οριστικοποιηθεί έως τότε είναι το ακριβές ύψος της επιδότησης – το οποίο και πάλι θα είναι κλιμακούμενο, ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης στα νοικοκυριά με το μικρότερο εισόδημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του «Αλλάζω συσκευή» είχαν χωριστεί σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες:

  • Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος

Η ενίσχυση του προϋπολογισμού κρίθηκε απαραίτητη, καθώς η κάλυψη με τη βοήθεια του ήλιου των αναγκών των ελληνικών νοικοκυριών για ζεστό νερό χρήσης μπορεί να συμβάλει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν ότι μία οικογένεια που θα «αποσύρει» τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, θα «δει» την κατανάλωσή της να μειώνεται κατά 25-30%.

Την ίδια στιγμή, η αντικατάσταση ενός παλιού ηλιακού μπορεί να αυξήσει την περίοδο του χειμώνα που το νοικοκυριό θα συνεχίσει να έχει δωρεάν ζεστό νερό, χάρις στην αυξημένη αποδοτικότητα που έχουν τα ηλιοθερμικά πάνελ τελευταίας γενιάς.

Πέρα από το όφελος για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση στη χώρα της ηλιακής ενέργειας για ζεστό νερό χρήσης θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην εθνική οικονομία. Κι αυτό γιατί περιορίζει τις ανάγκες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία με τη σειρά της ελαττώνει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Επίσης, η επέκταση χρήσης των ηλιακών θερμοσιφώνων μπορεί να έχει σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία, με δεδομένο ότι υπάρχουν αρκετοί Έλληνες κατασκευαστές ηλιακών θερμοσιφώνων, οι οποίοι κυκλοφορούν στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά πολύ ποιοτικά προϊόντα.

Πηγή 1, Πηγή 2

Related Posts